دانلود مقاله برنج دیم

دانلود مقاله برنج دیم

دانلود مقاله برنج دیم

دانلود مقاله برنج دیم

دسته بندی کشاورزی و زراعت
فرمت فایل doc
حجم فایل 56 کیلو بایت
تعداد صفحات 113
برای دانلود فایل روی دکمه زیر کلیک کنید
دریافت فایل

مقدمهبرنج دیم چیست ؟

زراعتی كه فقط وابسته به نزولات جوی باشد اصطلاحا به آن زراعت دیم می گویند. حدود 30 سال قبل زمانی كه كشاورزان شمالی به شدت با گمبود آب روبرو بودند و سدی نبود ، در مزارع خود اقدام به كشت چند رقم برنج می نمودند و این سوال همیشه برای من مطرح بود كه چرا رقم چمپا ازگروه برنجهای كم ارزش را كشت می نمایند پاسخ خود را زمانی دریافتم كه به علت خشكسالی و نبود آب در رودخانه ها كلیه ارقام برنج كشت شده از بین رفته بود و به استثنای رقم چمپا كه به روایتی تا 60 روز تحمل خشكی را دارد سالها بعد در استان فارس كه به عنوان مروج كشاورزی خدمت میكردم مشاهده نمودم كه ارقامی از برنجهای گرده را در زمینهایی كه مرطوب است مانند گندم در سطوح بسیار كم بصورت مستقیم كشت می نمایند.

با توجه به نكاتی كه ذكر شد زراعت دیم برنج كه نیاز رطوبتی كمی دارد در بسیاری از نقاط دنیا از جمله در كشورمان می تواند كشت شود وبه دلایل زیر حائز اهمیت است :

1-غذای اصلی انسانها را تشكیل می دهد .

2-از نظر ارزش اقتصادی در مقایسه با گندم و جو با ارزش تر است.

به نظر اینجانب در صورتی كه برنامه ریزی به طریق اصولی و صحیحی انجام گیرد، كشورمان می تواند در تولید غلات خود كفا گردد و در مورد برنج با كشت برنج غرقابی و برنج آپلند دیگر نیازی به واردات نباشد.

در سال 126 پیش از میلاد مسیح به امپراطور چین می دهد ، از كشت برنج در تركستان (خراسان كنونی ) و سرزمین پارتیا و كلده یاد می كند و به نظر می رسد كه منظور سردار چینی از پارتیا قلمرو اشكانیان از جمله سواحل دریای خزر یعنی گیلان و مازندران باشد كه در آن زمان جزء قلمرو اشكانها بوده است گیر شمن هم برنج را جزء یكی از كالاهای صادراتی زمان پارتیان یاد گرده و می گوید : بین التجاره های دیگر از پوست … برنج و … باید نام برد ماخذ دیگر وجود برنج را در عهد ساسانیان نشان می دهد و مسئله كشت برنج در عهد آخرین شاهان ساسانی نیز پیچیده می نماید و در گفته های مورخان تناقض فراوانی وجود دارد.

در خوزستان در قرن دهم میلادی كشت برنج در میان غلات سوم را (بعد از گندم و جو) داشته بود قرن دهم میلادی در ایران مردم با كشت برنج آشنا بودند در قرن دوازدهم میلادی كشت برنج در فارس متداول بود. حمداله مستوفی از كشت برنج در ایران فقط در نواحی زنجان ، عراق ،عجم، فارس، سرایر گیلان بویژه رشت و لاهیجان یاد می كند از میان مناطق برنج خیز ایران جلگه های ساحلی دریای خزر، یعنی سرزمینهای گیلان و مازندران و گرگان هم از لحاظ سطح زیر كشت و میزان تولید و هم از لحاظ كیفیت نوع محصول برنج دارای اهمیت ویژه ای است و این امتیاز در گذشته نیز وجود داشته است. كیفیت بهترین برنج ایران گیلان است و پس از آن برنج مازندران قرار دارد.

بخش اول – كلیات

1-روشهای مختلف كشت برنج

یكی از ویژگیهای طبیعی برنج سازگاری آن به شرایط مختلف محیطی ، بخصوص از نظر مقدار آب است یعنی آن را هم به صورت دیم می توان كشت كرد كه تنها باران ، آب مورد نیاز آن را تامین می كند و هم در حالتی كه بوته های آن در آبی به عمق چند متر باشد البته برنج در شرایط بین این دو حالت نیز قابل كشت است.به این ترتیب طبقه بندی اصلی كشت برنج بر اساس مقدار آب است.

طبقه بندی پیشنهادی واردا برای آفریقا شامل دو روش عمده كشت برنج است :

برنج های زمین های پست

برنج های دیم

برنج غرقابی

در این نوع زراعت برنج ، خاك مزرعه در تمام یا بخشی از دوره رویش تا ارتفاع متفاوتی با آب پوشیده می شود بین كشت برنج در زمینهای با تلاقی تا كشت برنج با آب شیرین به درجات مختلفی تقسیم بندی شده است.

الف-كشت برنج در زمینهای با تلاقی مانگرو

مانگرو منطقه ای است در نواحی پست حاشیه رودخانه ها یا سواحل دریا كه پوشش گیاهی خاصی دارد .گاهی بر اثر طغیان رودخانه ها یا پیشروی در یا ،آب شور به این مناطق وارد می شود و مشكلاتی نظیر شوری یا اسیدی شدن خاك را به بار می آورد.

این نوع كشت برنج حدود 10 در صد از مناطق زیر كشت آفریقا را شامل می شود.

كشورهایی كه بیشترین سطح زیر كشت برنج در آنها به این شیوه است : عبارتند از شالیزارهای آفریقای غربی .

ب-كشت برنج با آب شیرین

این نوع كشت برنج بستگی به مدیریت آبیاری دارد. این روش كشت برنج خود به دو گروه تقسیم بندی می شود: كشت غرقابی برنج بدون كنترل آب و كشت برنج با كنترل آب .

پ-كشت برنج غرقابی بدون كنترل آب

در این نوع كشت ، كشاورز هیچگونه كنترلی بر منابع آبی ندارد .منبع تهیه آب می تواند نزولات جوی و یا بالا آمدن آب رودخانه ها در مواقع سیل باشد .هر چند بخشی از این آب را می توان به وسیله ایجاد موانعی نظیر كرت بندی و تسطیح و در مواردی با در نظر گرفتن شیب زمین به صورت تراس بندی برای مدتی در كشتزارها نگهداری كرد این روش كشت در آسیا بویژه در كشورهایی نظیر هندوستان و تایلند متدوال است .غرقابی شدن كشتزارها می تواند در هر مرحله ای از زندگی گیاه انجام گیرد و عمق آب نیز متفاوت باشد.

كشت برنج غرقابی بدون كنترل آب در شرایط خاصی انجام می گیرد و ممكن است زمانی اقدام به كشت كرد كه عمق آب در مزرعه بالا باشد. در چنین شرایطی باید اقدام به كشت رقم زودرس برنج كرد.