دانلود مقاله پودر شفیره كرم ابریشم – یک ماده غذایی غیر متداول
دانلود مقاله پودر شفیره كرم ابریشم – یک ماده غذایی غیر متداول
دسته بندی | دام و طیور |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 14 کیلو بایت |
تعداد صفحات | 7 |
برای دانلود فایل روی دکمه زیر کلیک کنید
دریافت فایل
دریافت فایل
پودر شفیره كرم ابریشم یك خوراك پروتئینی غیرمتداول برای حیوانات بوده كه بهعنوان یك محصول فرعی پس از جدا كردن رشتههای ابریشم از پیله بدست میآید. همانطور كه در تحقیقات نشانداده شده، به نظر میرسد كه ارزشغذایی آن محدود باشد.
منشاء اولیه پرورش كرم ابریشم كشور چین بوده و بیش از 5000 سال قدمت دارد. كشورهای اصلی تولیدكننده ابریشم شامل چین(5/57% از تولید جهانی)، ژاپن(2/13%)، هند(3/10)، كره جنوبی(4/5%) و تایلند(1/2%) میباشد.
معمولترین گونه برای تولید تجاری ابریشم، كرم ابریشم درخت توت یا Bmbyx moriاز زیر شاخه جانوران بند پا یا Tracheata است. كرم پروانه ابریشم عمدتاً از برگهای درخت توت تغذیه میكند. توت سفید یا Morus alba از خانواده Moraceae متداولترین نوع درخت توت در كشور ژاپن است. این خانواده شامل بیش از هزار گونه میباشد.
قبل از باز شدن رشتههای ابریشم، پیله را حرارت میدهند تا شفیره آن كشته شود. از یك پیله ابریشم حدود 800 متر نخ رشتهای با ملكولهای كشیده و لیفیشكل بدست میآید. پس از جدا شدن نخ ابریشم، شفیره باقیمانده خشك و سپس آسیا میشود. میتوان با استفاده از یك مایع حلال چربی آنرا استخراج نمود. پیلههای كرم ابریشم هیچ ارزش غذایی ندارند.
مشخصات پودر شفیره كرم ابریشم
محتوای پروتئین خام پودر شفیره كرم ابریشم(SPM)1 بسیار متفاوت است. در پودرهایی كه روغن آنها گرفته شده، نسبت به پودرهای فرآوری نشده میزان پروتئین خام بیشتر بوده(بهترتیب 8/72% و 1/55%) و قابل مقایسه با پودر ماهی با كیفیت خوب است(جدول 1). بهدلیل وجود اسیدهای آمینه لیزین2، متیونین3، آرژنین4، هیستیدین5 و ترئونین6 كه اسیدهای آمینه محدود كنندهای هستند، پروتئین پودر كرم ابریشم ارزش بالایی ندارد(جدول 2). ضریب اسیدهای آمینه ضروری و ارزش بیولوژیكی آن به ترتیب 3/61% و 6/51% است.
جدول 1- تركیب شیمیایی پودر شفیره كرم ابریشم در مقایسه با پودر ماهی و كنجاله سویا(% ماده خشك)
پودر خام |
پودر بدون روغن |
پودر ماهی(سفید) |
كنجاله سویا |
|
ماده خشك |
9/88 |
9/91 |
0/91 |
0/90 |
پروتئین خام |
1/55 |
8/72 |
2/68 |
9/49 |
چربی خام |
2/23 |
0/2 |
1/5 |
4/1 |
خاكستر |
8/3 |
6/5 |
4/25 |
0/7 |
فیبر خام |
5/5 |
2/6 |
8/0 |
5/6 |