دانلود مقاله پودر شفیره كرم ابریشم – یک ماده غذایی غیر متداول

دانلود مقاله پودر شفیره كرم ابریشم – یک ماده غذایی غیر متداول

دانلود مقاله پودر شفیره كرم ابریشم – یک ماده غذایی غیر متداول

دانلود مقاله پودر شفیره كرم ابریشم – یک ماده غذایی غیر متداول

دسته بندی دام و طیور
فرمت فایل doc
حجم فایل 14 کیلو بایت
تعداد صفحات 7
برای دانلود فایل روی دکمه زیر کلیک کنید
دریافت فایل

پودر شفیره كرم ابریشم یك خوراك پروتئینی غیرمتداول برای حیوانات بوده كه به‎عنوان یك محصول فرعی پس از جدا كردن رشته‎های ابریشم از پیله بدست می‎آید. همانطور كه در تحقیقات نشان‎داده شده، به نظر می‎رسد كه ارزش‎غذایی آن محدود باشد.

منشاء اولیه پرورش كرم ابریشم كشور چین بوده و بیش از 5000 سال قدمت دارد. كشورهای اصلی تولیدكننده ابریشم شامل چین(5/57% از تولید جهانی)، ژاپن(2/13%)، هند(3/10)، كره جنوبی(4/5%) و تایلند(1/2%) می‎باشد.

معمول‎ترین گونه برای تولید تجاری ابریشم، كرم ابریشم درخت توت یا Bmbyx moriاز زیر شاخه جانوران بند پا یا Tracheata است. كرم پروانه ابریشم عمدتاً از برگ‎های درخت توت تغذیه می‎كند. توت سفید یا Morus alba از خانواده Moraceae متداول‎ترین نوع درخت توت در كشور ژاپن است. این خانواده شامل بیش از هزار گونه می‎باشد.

قبل از باز شدن رشته‎های ابریشم، پیله را حرارت می‎دهند تا شفیره آن كشته شود. از یك پیله ابریشم حدود 800 متر نخ رشته‎ای با ملكول‎های كشیده و لیفی‎شكل بدست می‎آید. پس از جدا شدن نخ ابریشم، شفیره باقیمانده خشك و سپس آسیا می‎شود. می‎توان با استفاده از یك مایع حلال چربی آنرا استخراج نمود. پیله‎های كرم ابریشم هیچ ارزش غذایی ندارند.

مشخصات پودر شفیره كرم ابریشم

محتوای پروتئین خام پودر شفیره كرم ابریشم(SPM)1 بسیار متفاوت است. در پودر‎هایی كه روغن آنها گرفته شده، نسبت به پودر‎های فرآوری نشده میزان پروتئین خام بیشتر بوده(به‎ترتیب 8/72% و 1/55%) و قابل مقایسه با پودر ماهی با كیفیت خوب است(جدول 1). به‎دلیل وجود اسیدهای آمینه لیزین2، متیونین3، آرژنین4، هیستیدین5 و ترئونین6 كه اسیدهای آمینه محدود كننده‎ای هستند، پروتئین پودر كرم ابریشم ارزش بالایی ندارد(جدول 2). ضریب اسیدهای آمینه ضروری و ارزش بیولوژیكی آن به ترتیب 3/61% و 6/51% است.

جدول 1- تركیب شیمیایی پودر شفیره كرم ابریشم در مقایسه با پودر ماهی و كنجاله سویا(% ماده خشك)

پودر خام

پودر بدون روغن

پودر ماهی(سفید)

كنجاله سویا

ماده خشك

9/88

9/91

0/91

0/90

پروتئین خام

1/55

8/72

2/68

9/49

چربی خام

2/23

0/2

1/5

4/1

خاكستر

8/3

6/5

4/25

0/7

فیبر خام

5/5

2/6

8/0

5/6